Irish punkový debut který nechcete minout.

7. 03. 2016 16:00:00
Po dlouhém čekání jsem si konečně v noci na dnešek mohl poslechnout právě vycházející debutové album Drunken Forever Budějcké kapely Pirates of the Pubs.

Já samozřejmě nejsem muzikolog ani kritik a tak si poslouchám co chci a to se mi pak vetšinou překvapivě líbí. Tohle tedy není plnohodnotná recenze, ale oslava.

Kapelu Pirates of the Pubs jsem poprvé viděl v akci jako „předskokany“ výborných Poletíme? v jednom Krumlovském klubu. Nářez tehdy ještě velice syrového Irish punku mě odrovnal tak, že jsem ve finále z Poletíme moc neměl. Prostě jsem se vyštavil už na předkapele. Od té doby uplynulo mnoho piva, kapela se lepšila, měnila a vyvíjela. A po několika letech se na moři piva objevila země. Na startovači se docela snadno (i když co já vím) a rychle vybrala potřebná částka a partička pravých nefalšovaných Irských námořníků z Budějc se odebrala do studia.

Začátek desky (když vynechám řízné intro) přináší starou osvědčenou pecku (dost divné spojení u mladé nadějné kapely, ale co už) v novém kabátě. Skippyho zpěv dodává kapele říznější Oi punkový výraz a ten kdo Piráty rád už těch pár let jejich existence je možná zprvu zaskočen, ale pak si studiovou verzi Vítejte na palubě musí zamilovat.

Deska pokračuje ve stále svižném tempu skladbamy Jolly Roger a výbornou Irish music heart v níž se obvzlášť hluboce otiskuje stopa Irského folku který k tomu Irskému punku prostě patří jako ožralý Mac Goven k The Pogues. Následuje senzační vypalovačka Stupid Drinking Song se skvělým vyřvávačkovým refrénem se kterým si navíc kapela obstojně poradila co se zpěvu týče a tak je to sice hodně punk, ale není to falešné ani hloupé.

Kapelní znělka Pirates (či titulní píseň kapely) předznamenává lehké (ale opravdu lehké) zklidnění ve středu desky, kde Tell Me Ma dá zavzpomínat na dávné Rednex a skvělá „acapela“ Bohemian nás nechá trochu pokolébat v přístavních a až trochu ryze folkových vlnách. Po tomto zhoupnutí to kapela vezme zase pěkně od podlahy a vydechnout vás nechá až před koncem desky.

Je skvělé zjistit, že kapela, kterou s nadšením sledujete téměř od jejího začátku dospěla do bodu, kdy dokázala vydat jako svůj debut plnohodnotnou desku, která se jistě zařadí do diskoték všech milovníků irské hudby hned vedle Dropkick Murphys, Pogues, Orthodox Celts, nebo Flogging molly. Tahle debutovka je rozhodně dobře udělaná deska a pokud bude vývoj téhle Budějcké partičky akcelerovat tak jako doposud, možná se již brzo ke zmiňovaným kapelám přidají kromě diskoték Irishpunkových nadšenců i na podiích velkých festivalů. Bohemia má konečně své Irské Pankáče...

Facebook

Bandzone

Autor: Jan Děd | pondělí 7.3.2016 16:00 | karma článku: 7.88 | přečteno: 316x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 260 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 371 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1576
Má rád dobré jídlo a dobré lidi. Nesnáší blbost, jak u sebe tak u druhých. www.svobodni.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...